V České republice je vytváření dýmu v restauracích a hospodách zakázáno od 22. května 2017. Toto opatření bylo zavedeno na základě zákona č. 110/2015 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který byl schválen v roce 2015. Jak se od té doby česká hospodská scéna změnila?
V čem omezení spočívá?
Vláda zmíněný zákon přijala z důvodu ohleduplnosti vůči hostům a také zaměstnancům v restauracích a hospodách, kteří dým dýchat nechtěli. Toto nařízení ovšem upravuje také mnoho dalších aspektů týkajících se návykových látek, například:
- Výrobu, skladování, prodej, dovoz a vývoz návykových látek a přípravků obsahujících návykové látky.
- Podmínky pro provozování léčeben pro závislé osoby.
- Podmínky pro výrobu a prodej alkoholu.
- Omezení reklamy a propagace návykových látek a jejich přípravků.
- Podmínky pro distribuci léčivých přípravků obsahujících návykové látky.
- Financování prevence a léčby závislostí.
Výhody novodobých hospod
Od roku 2017 se vám již nestane, že byste měli po návratu domů z restaurace oblečení načichlé dýmem z cigaret nebo že byste museli uvnitř krčit nos kvůli tomuto specifickému pachu. Méně jsou cítit i samotné provozovny – tedy hlavně nábytek, ubrusy nebo závěsy v nich. Personál podniků od číšníků a servírek, po kuchaře a uklízečky ocenil čistší vzduch na pracovišti a to, že povinnost pravidelně vysypávat na každém stole popelník zmizela jednou provždy. Rodiče dětí už se nemusí bát je vzít do podniku s sebou kvůli tomu, aby tam nepochytily nějaký zlozvyk. Zároveň už nehrozí ani to, že by v provozovně začalo hořet kvůli špatně uhašenému nedopalku.
Nevýhody zákazu
Výhody sice jednoznačně převažují, nicméně nařízení přineslo i několik nedostatků. Hosté, kteří si neumí představit svůj večer bez toho, aby si šli zapálit, tak činí přede dveřmi podniku na ulici. Při tom si samozřejmě povídají, a tak si v nočních hodinách lidé bydlící poblíž hospod často stěžují na hluk a na dým stoupající směrem od restaurace k jejich oknům. Venku také často najdeme přeplněné popelníky nebo odpadky, které buď není kam odhodit, nebo byli jejich předchozí majitelé zkrátka líní to udělat.
Autor: Elena Gotfried