Klíčení je v poslední době velmi populární. Jedná se totiž o skvělý způsob, jak učinit ořechy, luštěniny i semínka lépe stravitelnými, a to při zachování jejich skvělé výživové hodnoty! Klíčky jsou proto neodmyslitelnou součástí jídelníčku zastánců zdravé výživy, kteří chtějí mít jistotu, že každý den přijmou dostatek minerálů, vitamínů a dalších důležitých látek.
Výhody a přínosy klíčení
Luštěniny mnoho lidí zná jen ve formě čočky na kyselo, fazolové polévky nebo hrachové kaše. A většinu luštěninových jídel nemají rádi už od dob školní jídelny. Luštěniny jsou přitom nejen zdravé, ale především velmi všestranné a rozmanité. Důkazem toho jsou nejrůznější světové kuchyně, které luštěniny do svých specialit používají hojnou měrou. Vezměte si například mexické chilli con carne, středovýchodní hummus či egyptský falafel… Namítnete, že pro vás luštěniny rozhodně nejsou, a to kvůli špatné stravitelnosti a nadýmání? Tomu lze předejít již zmíněným klíčením, díky němuž luštěniny získají svěžejší, lehčí chuť. Luštěninové klíčky lze v kuchyni použít velmi podobně, ale stejně tak je můžete jíst rovnou, bez jakékoli úpravy, což je u nenaklíčené čočky, hrachu, fazole či cizrny věc nevídaná!
A co ořechy? Ty takové zažívací obtíže většinou nezpůsobují, ale někdo může mít s polykáním těchto suchých plodů obtíže. I na to lze vyzrát, neboť vypěstované klíčky jsou překvapivě svěží a často i mnohem chutnější.
Podobně je tomu i v případě nejrůznějších semínek, která mohou v nenaklíčené podobě způsobovat osobám s citlivým zažíváním nepříjemné potíže. Naklíčená semínka jsou ideální do salátů, pomazánek, bez dalších úprav.
Klíčení je navíc v podstatě velmi jednoduché, potřeba je pouze klíčící miska, případně klíčidlo semen, díky němuž budou klíčky optimálně zvlhčovány.