Denně se setkáváme s nejrůznějšími druhy ovoce, ale nejznámější jsou švestky. Přesto, že je nezařazujeme mezi nejlepší druhy, zda právem nebo neprávem, posoudit musí každý sám, zaujímají v naší kuchyní významné místo.
Různými způsoby je zpracováváme. Z těchto výrobků jsou nejznámější pomazánky a zejména kompoty. Můžeme je konzumovat po celý rok a kompot ze švestek patří mezi nejlevnější.
Způsoby úpravy švestek jsou velmi rozmanité. Všichni jistě znáte koláče a knedlíky. Nepochybně si na nich opravdu pochutnáte.
Švestkové knedlíky z bramborového prášku
bramborové těsto v prášku, polohrubá mouka na podsypání 10 dkg, vejce 1ks, špetka soli, 4 dcl vody, 20dkg másla, 20dkg tvarohu, 10dkg cukr moučka, švestkový kompot dle potřeby
Do bramoborového těsta v prášku přidáme vejce a zvolna vmícháme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát. Potom je nakrájíme na čtverečky a plníme okapanými švestkami z kompotu.
Knedlíky zavařujeme do slané vody, uvařené sypeme cukrem a tvarohem. Mastíme máslem.
Rýžový nákyp se švetskovým kompotem
10dkg margarínu, 3 vejce, 35dkg rýže, 1dkg cukru, 3dkg cukru práškového na posypání, sůl, citronová kůra, 7 dcl mléka, skořice, švestkový kompot dle potřeby
Do vařícího mléka vsypeme přebranou a vypranou rýži, přidáme sůl, polovinu tuku a necháme přijít k varu. Pak přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě. Měkkou rýži vaříme za stálého míchání tak dlouho, až se změní v hustou kaši, kterou necháme trochu prochladnout. Přitom přimícháme žloutky, citronovou kůru, polovinu dávky cukru a sníh, který ušleháme z bílků. Zlehka rozmícháme. Tukem vymažeme pekáč, do kterého dáme polovinu připravené rýže rozetřené ve stejnoměrnou vrstvu. Na ni poklademe vypeckované a okapané švestky v kompotu, posypeme cukrem a skořicí. Přikryjeme zbylou rýží, pokapeme tukem a pečeme do zlatova.